Hoe herken je de coach in je paard?

3 tips; Hoe herken je de coach in je paard?


Best leuk natuurlijk, dat je je kunt laten coachen door je paard, maar wanneer is er nu sprake van slecht horsemanship en wanneer kun je juist leren van hetgeen je paard je heeft te vertellen? In de trainingen die ik de afgelopen 10 jaar heb gegeven blijkt dit telkens één van de grootste struikelblokken. Daarnaast interpreteren we erop los. "Mijn paard doet dat, omdat hij altijd boos wordt als hij niet naar zijn eten mag", of "Mijn paard kan niet tegen mannen, want...". Toch kun je je laten coachen door je paard, als je let op de volgende signalen van je paard...


1. Je paard reageert (te)heftig in bepaalde situaties, terwijl het doorgaans vrij rustig van karakter is.
Misschien herken je dit wel. Je hebt het leukste paard van de wereld en dan wil je naar buiten om een bosrit te maken. Ineens wil het paard niet meer lopen en dreigt op de plaats om te draaien. Als het paard dit al vele jaren doet, dan is er sprake van een patroon, maar is het nog "vers", dan is dit een ideale situatie voor een coachsessie. Vraag je maar eens af hoe dit gedrag je beïnvloedt en natuurlijk mag je daarbij nieuwsgierig zijn naar je minder mooie kanten. (zie mijn eerdere blog; 4 stappen voor "Doe Het Zelf" coachen met paarden)

2. Je paard weet iedere keer "op de juiste knoppen te drukken".
Vol goede moed kom je op stal om te gaan trainen. Op het moment dat je de wie inloopt is je paard nergens meer te vinden. Tegen de tijd dat je het gevonden hebt en de wei uit komt, heeft het al op je voet gestaan of in je arm gebeten. Voordat je vervolgens onderweg bent naar de rijbak of het bos, is je humeur volledig omgeslagen en je vraagt je af waarom je dit ook alweer zo leuk vindt.
In deze situaties is het goed om eens na te gaan hoe goed het werkelijk met je gaat en of je niet toch wat werk gerelateerde stress met je meeneemt naar stal bijvoorbeeld.

3. Je paard anders naar jullie relatie kijkt dan dat jij dat doet
Zico en ikDeze laatste lijkt wat vreemd, maar je hoeft jezelf slechts het volgende af te vragen; "Wat betekent je paard voor jou?" Je antwoord met één woord. Vervolgens draai je de vraag en om en stel je de vraag; "Wat beteken jij voor je paard?" en ook hier antwoord je in één woord. Denk er niet te hard over na. Het woord dat als eerste in je opkomt zal zich dicht bij de werkelijkheid bevinden. Bekijk tenslotte eens of er een verschil zit tussen beiden. Zo kun je je wellicht voorstellen dat "vriendschap" als antwoord op de eerste vraag en "baasje" op de tweede, een mooie basis is voor een coachsessie.

Natuurlijk omschrijf ik hierboven wat expliciete situaties, maar in feite is het zo dat je paard je kan helpen naar jezelf te kijken, als het je in bepaalde situaties hevig confronteert met bepaalde emoties, wanneer het je voortdurend uit balans brengt en wanneer het zich "anders" in jullie relatie bevindt dan dat je wellicht gehoopt had.
Vanzelfsprekend zijn er heel veel situaties waarin dit in meer- of mindere mate voorkomt. Al doende leer je de coach in je paard steeds beter herkennen. Mocht je daar wat hulp bij kunnen gebruiken, dan ben je van harte welkom bij EquiJoy.


Kim Besselink

Expert in therapy and coaching with horses"

Alle blogs