Hoe vind ik dé paardencoach?

5 tips voor het vinden van een passende equitherapeut/ coach


Op Social Media heb je wel eens kunnen lezen over "mijn kromme tenen"; de zorgen die ik me maak over de kwaliteit van de coaches en therapeuten die samen met paarden hun klanten van zorg of begeleiding voorzien. Niet dat ik twijfel aan de goede intenties van mijn collega's, maar aangezien "therapeut" en "coach" in Nederland vrije beroepen zijn, kan iedereen zichzelf benoemen tot equitherapeut of equicoach (of alle verdere benamingen die zo in omloop zijn). Hier wordt dan ook goed gebruik van gemaakt en de zelf benoemde coaches en therapeuten schieten, als paddenstoelen uit de grond. Sommigen hiervan hebben niet meer kennis en kunde dan "de gemiddelde buurvrouw" en hoe maak je dan als klant een goede keuze uit het grote aanbod van therapeuten en coaches? Hieronder vind je 5 tips die je helpen een goede therapeut of coach te vinden.


1 Allereerst is het belangrijk dat de door jouw gekozen therapeut of coach niet alleen ervaring heeft op het vlak van paarden. Een goede equitherapeut of equicoach heeft veel ervaring in het werken met paarden (zowel op het vlak van het trainen als op het vlak van het houden van paarden) en daarnaast heeft hij of zij veel ervaring in de menselijke psyche en hetgeen er zoal mis kan gaan. Natuurlijk is het ook mogelijk dat beide kanten elkaar aanvullen door mensen die met elkaar samenwerken.
Ga dus na of je ergens kunt ontdekken welke achterliggende opleiding jouw equitherapeut/ coach heeft genoten en weet dan dat een paar cursussen en trainingen niet voldoende zijn om als basiskennis voor jouw begeleiding te dienen. Daarnaast is werkervaring van belang, net als regelmatige bijscholing. In Nederland bestaat er overigens (nog) geen enkele erkende opleiding tot equitherapeut/ coach. Er zijn wel een heel aantal goede trainingen die je therapeut of coach als bijscholing in zijn vak zou kunnen volgen.
      

2 Zoek naar een therapeut of coach die geschoold en ervaren is op het vlak van jouw hulpvraag. Inmiddels zijn er heel veel verschillende stromingen binnen de equitherapie/ coaching. De ene therapeut/ coach is de andere niet. Gaat jouw vraag over opvoedkunde bijvoorbeeld, neem dan contact op met een pedagoog die met paarden werkt en wanneer het gaat over een moeilijk verleden of het doorbreken van patronen, dan ben je naar alle waarschijnlijkheid prima af bij een psychodynamisch equitherapeut. Wil je snel je prestaties verbeteren door een aspect van je leven te optimaliseren (time management), dan is een equicoach gespecialiseerd in time management wellicht iets voor jou.Voor al de teams die graag hun samenwerking bevorderen; vindt vooral een trainer die kennis heeft van organisatie structuren en de sector waarbinnen je werkzaam bent. Persoonlijk Leiderschap valt onder de coachende of therapeutische kant van de begeleiding. Je moet namelijk vaak oude patronen leren zien en loslaten om tot optimaal "leiderschap" te kunnen komen.


3 Werk met therapeuten en coaches die zelf paarden ter beschikking hebben. Dit zijn mensen die dagelijks tussen de paarden werken en leven en daardoor vaak een dieper inzicht hebben in de wereld van het paard. Let hierbij wel op dat je geen equitherapeut/ coach neemt die je vertelt; "het paard doet dit, omdat jij....". Dit soort projectie is niet wenselijk!


4 Een goede equitherapeut/ coach helpt je je eigen pad te bewandelen en rijkt je niet zijn of haar pad aan. De door hem of haar gebruikte technieken moeten jou verder helpen in je proces en niet aangeboden worden, omdat dat het enige is wat er zich in zijn of haar toolbox bevindt. "If you only have a hammer in your toolbox, soon everything starts looking like a nail."

5 Voel je op je gemak bij de door jouw gekozen therapeut/ coach. Het is van belang dat je vertrouwen hebt in je equitherapeut/ coach en je zeker weet dat je in een veilige omgeving mooie ervaringen op mag doen.


Kim Besselink
Expert in therapy and coaching with horses

Alle blogs