Niet de hiërarchie en daarin verkozen of aangewezen leiders zijn leidend in systemen, maar de onderlinge patronen en dynamieken, bewust én onbewust. Als je eenmaal leert de systemen te herkennen in het grotere geheel, dan kun je niet anders meer naar organisaties en teams kijken.
Als teamleider sta je aan het hoofd van mensen die, net als jijzelf, onderdeel zijn van deze verschillende systemen met hun bewuste en onbewuste afspraken en patronen. Deze patronen en dynamieken bepalen hoe wij mensen ons gedragen. De ervaringen die we daardoor in deze systemen hebben opgedaan en nog steeds opdoen, bepalen in grote mate ons gedrag.
Het vormen van teams kent diverse fasen (*Tuckman) en als teamleider ben je je wellicht niet heel bewust van het feit dat je zomaar eens een voorkeur zou kunnen hebben voor het werken met een team in een bepaalde fase. Wanneer dat het geval is, dan weet je waarschijnlijk ook niet dat je sommige fasen met jouw leiderschapsstijl en het bijbehorende gedrag kunt bespoedigen, maar soms ook kunt verstoren.
Vandaag nemen we een kijkje "in de systemische keuken" en mag je ervaren welke fase het beste bij jou past en hoe je je in de andere fasen kunt verhouden tot de teamleden en het proces om dit vooral niet langer te laten duren dan noodzakelijk.
Bert Hellinger (1925-2019) was als Duitse psychotherapeut, de grondlegger van het systemisch werken. Eind jaren 80 ontwikkelde hij familieopstellingen als een volaardige methode. Hij noemde het "levenshulp". De inzichten die dit werk hem boden in diverse systemen, werden het fundament voor het systemisch werk van nu.
De pijlers van systemisch werken;
- Het geheel is anders dan de som der delen. Zodra een groep samenkomt, verandert de dynamiek, de energie en de uitkomst ten opzichte van die van de individuen. Dit betekent dat je me alle individuen in gesprek kunt gaan, maar niet het overzicht hoeft te krijgen op het gehele verhaal en de dynamiek.
- Ieder systeem is op zijn beurt onderdeel van een groter geheel en draagt eigen dynamieken en patronen in zich die op hun manier de deelnemers van dat systeem beïnvloeden.
- Patronen zijn een wezenlijk onderdeel van systemen en daarmee van ieder mens in dit systeem. Patronen herhalen zich, ze worden overgedragen aan de volgende generatie en zijn na verloop van tijd vaak onbewust van invloed op de dynamiek. Daarmee kunnen we ons er vaak maar moeilijk aan onttrekken.
- Op dit moment bewegen het heden, het verleden én de toekomst mee. Welke het meest op de voorgrond staat is bepalend voor het patroon waarin iemand beweegt.
Systemisch werk vraag om het niet willen oplossen, om een open en nieuwsgierige blik naar oorzaak en reden. Wanneer gezien en erkend wordt wat er speelt, ontstaat ruimte voor andere keuzes en oplossingen.
Voor ons inzicht werken we met de 5 fasen van Tuckman;
- forming; teamleden zijn op zichzelf gericht, de oriëntatiefase
- storming; er zijn groepjes ontstaan binnen het team, de machtsfase
- norming; er is een leider of gedeeld leiderschap en het team sluit zich af voor aansturing van buitenaf, de normeringsfase
- performing; het is een team dat kan presteren en de leden staan open voor invloeden van buitenaf, de prestatiefase
- adjourning; de opdracht wordt afgerond, de afscheidsfase
28 maart 2025 van 9.00-12.00 uur
Kasteellaan 1 (bij HeelFit)
je investering bedraagt €25,-
meer info of inschrijving: info@equijoy.nl